Tuzlanski kanton će prvi pomoći turističkim agencijama

Turističkim agencijama u Tuzlanskom kantonu pandemija koronavirusa donijela je probleme. Do danas niko od zaposlenih nije ostao bez posla, ali je radni angažman upitan jer od 1. marta njihovi šefovi posluju bez prihoda. Međutim, iz resornog kantonalnog ministarstva pružili su slamku spasa u vidu dvomjesečnih subvencija za plaće i doprinose. Na području Tuzlanskog kantona trenutno je registrovano 30 turističkih agencija koje zapošljavaju 66 osoba. Od početka pandemije koronavirusa do danas niko od radnika nije ostao bez posla, ali su otkazi veoma izvjesni zbog činjenice da su brojni raniji aranžmani za ljetovanje ove godine uglavnom otkazani, a upitna je i sezona na jesen koja predviđa maturalne ekskurzije.

Kako bi se pokušalo pronaći rješenje za izlazak iz krize danas je u Tuzli održana proširena sjednica Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore.

Asim Bečić dugogodišnji je vlasnik turističke agencije u Tuzli koja zapošljava 15 osoba, a problem koji je prouzrokovala pandemija koronavirusa dosad nije upamćen. Bečić ističe da su problemi u poslovanju počeli 26. februara ove godine, a nastavili su se do danas.

“Zbog određenih odluka, naredbi i uredbi kriznih štabova o obustavi putovanja preko granica, bili smo prinuđeni otkazati proljetna putovanja. Djelatnost smo kojoj nijednom naredbom nije zabranjen rad, što nema logike. Od samog početka smo ostavljeni i prepušteni sami sebi, što u konačnici vidimo i kroz određene zakone koji ne predviđaju pomoć za nas”, žali se Bečić.

Turističke agencije u Tuzlanskom kantonu od 1. marta su bez prihoda, a na sve to se nameću i problemi koji se ogledaju u tome da su početkom ove godine građani već počeli uplaćivati novac za ljetovanja, koji im sada ne može biti vraćen.

“U januaru i februaru smo počeli raditi rane bookinge i samim tim smo stvorili obaveze prema putnicima koji su platili aranžmane. Također, stvorili smo i obaveze prema hotelima, aviokompanijama i slično. Iz hotela nam kažu da nam ne mogu vratiti novac, nego se aranžmani mogu iskoristiti u bilo kojem periodu ovoga ili idućeg ljeta. Većina putnika to razumije, ali imate 10 ili 20 posto njih koji su ostali bez posla i ne mogu ići na ljetovanje”, nastavlja Bečić koji je i potpredsjednik Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam TK.

S obzirom na to da na federalnom nivou nikakvu pomoć nisu do danas dobili, članovi ovog udruženja na današnjoj sjednici su donijeli jedan od zaključaka koji predviđa upućivanje prijedloga Vladi TK za ostvarivanje pomoći, uz izmjenu izmjenu Zakona o turističkoj djelatnosti.

“Na kantonalnom nivou sada pokušavamo pokazati da nas moraju podržati jer ništa neće uraditi nelegalno i nezakonito. U našoj oblasti nikoga dosad nismo otpustili, a feninga od države nismo dobili. Postavlja se pitanje čemu sve to vodi? Sutra ćemo morati radnicima dati otkaz”, upozorava Bečić.

Djelatnici u sektoru turizma navode i to da bi im od velike pomoći bilo osiguranje beskamatnih kredita uz odgodu plaćanja na godinu dana.

“To bi nam pomoglo i mogli bismo nastaviti raditi, održati firme i radna mjesta. Ljeta ove godine sigurno nemamo, a pod upitnikom je i jesen, odnosno ekskurzije te nova godina. Jednostavno, sve nam visi u zraku”, potcrtava Bečić.

Današnjoj sjednici je prisustvovao i ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Edin Buševac koji je naveo da će nadležni učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se izašlo iz trenutne krize, naglasivši da postoji iznimka kroz usvojeni “korona zakon” koju će pomoći turističkim agencijama.

“Turističke agencije nisu obuhvaćene ‘korona zakonom’ na federalnom, ali i kantonalnom nivou. Međutim, mi smo na kantonalnom nivou napravili iznimku za kategorije koje su indirektno ugrožene te su među njima i turističke agencije. One će ući u konzumiranje ovog zakona, a prema federalnom nivou smo poslali uredbu u kojoj smo zatražili osiguranje pomoći”, kaže Buševac.

Prema njegovim riječima, turistički djelatnici će u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH imati riješene subvencije za isplate plaća i doprinosa za dva mjeseca koliko nisu radili, a apliciranje za pomoć bi moglo početi iduće sedmice, s obzirom na to da u petak kantonalni “korona zakon” izlazi u Službenom listu.

“Kada je riječ o Zakonu o turističkoj djelatnosti on je ‘zakočio’ na federalnom nivou, a kod nas postoji volja za podrškom, posebno nakon situacije s koronavirusom. Ovo je jedna od djelatnosti koja je prva stradala i prije samog proglašenja pandemije, a zadnja će se početi oporavljati i moramo pomoći tim kategorijama”, naglasio je Buševac.

Iz Kantonalne turističke zajednice navode da Tuzlanski kanton još uvijek ima šansu za sanaciju posljedica koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa.

“Prva dva mjeseca ove godine pokazivala su najbolje rezultate od vremena praćenja turističkog prometa u Tuzlanskom kantonu. Međutim, mi još uvijek imamo šansu. Ostale su nam zdrave sredine i prekrasne planine, panonska jezera i slično. Turističkim agencijama sada je prilika da se okrenu takozvanom receptivnom turizmu, a ciljani gosti su nam iz naše, ali i zemalja regiona”, kazao je Miralem Mešković, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice TK.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona izvršila je i prekompoziciju budžeta za ovu godinu te su osigurali određena finansijska sredstva za promociju i razvoj turističkih destinacija u ovom kantonu, a sve u cilju dovođenja što većeg broja gostiju koji bi mogli spasiti ovaj sektor od dodatnog urušavanja.